Blog
Telewerk - De nieuwe norm post-corona?

De Covid 19 crisis heeft heel wat onzekerheid rond de toekomst met zich meegebracht. Het heeft de aandacht gevestigd op het feit dat onze grote traditionele structuren, die we voorheen nog te weinig in vraag stelde, niet meer up-to-date zijn. Van de manier waarop dat we onszelf vervoeren tot de klassieke werkmethoden en verplichte aanwezigheid op het kantoor.

Door de maatregelen van de quarantaine werden bedrijven geforceerd om hun standaardwijze en organisatie van werk aan te passen. De urgentie van de crisis, heeft veel bedrijven gestimuleerd tot creatief denken en het zoeken naar oplossingen, wat tevens 1 van de belangrijkste skills van de toekomst is.

Het op afstand werken wordt praktisch georganiseerd door de werknemers meer flexibiliteit te geven in hun werkuren en fysieke communicatie en meetings te vervangen via telewerken, video chat en regelmatig calls te organiseren. Telewerken is momenteel de nieuwe norm van werken geworden en we vragen ons af of dat dit ook het “nieuwe normaal” zal blijven?

Verandering brengt altijd weerstand met zich mee, maar meer werkgevers en werknemers beginnen hier nu ook anders tegenover te staan. Waarom moeten werknemers nog dagelijks naar een kantoor gaan, in drukke files staan, veel geld spenderen in de lunch kantine en aan hun vervoerswijzen als het werk dat ze willen uitvoeren ook voor enkele dagen in de week van thuis uit vervuld kan worden?

Wat nu ook duidelijker wordt, is dat voor velen het essentieelste, ontbrekende element bij telewerken het sociale aspect is. Mensen zijn sociale wezens die graag fysiek omringd willen zijn door anderen. Ook speelt de fysieke locatie voor sommigen een belangrijke rol, niet iedereen heeft thuis de mogelijkheid om zich goed te kunnen focussen en zich aan het werk te zetten.Ook zien en horen we dat virtueel contact en samenwerken niet vergelijkbaar met de échte ervaringen en momenten die we met onze collega’s, klanten en stakeholders doorbrengen.

Tegenwoordig heeft het internet, mobiele technologie en digital learning een cruciale plaats ingenomen in onze bedrijven en stelt het ons in staat om een andere visie op het werk te hebben. De situatie heeft ons laten inzien dat het concept van telewerken wél werkt, maar dat als het op zichzelf staat, niet vervullend genoeg is voor de meesten werknemers en werkgevers.

Hieruit concluderen we dat de manieren van het werk post-corona anders zullen als die van gisteren. Nieuwe omstandigheden leiden tot de behoefte naar een nieuwe aanpak en het ontwikkelen van een andere visie die minder traditioneel is als onze oude “van 9-5 op het kantoor” werkwijze.

De werktijd en werklocaties van de werknemers moeten efficiënter en anders georganiseerd worden als in het verleden. Er vergt een persoonlijke aanpak waarbij dat de werknemers zelf meer vrijheid en inspraak hebben op wat dat er voor hen het beste werkt. Als een bedrijf future-proof wil zijn moet het zich kunnen aanpassen aan de omstandigheden en na deze crisis inzetten op flexibiliteit voor zijn werknemers door het optimaliseren en verwerken van telewerken van thuis uit of een andere locatie en nog genoeg sociale momenten en groepsgevoel te behouden en strategische community momenten te creëren.

 

© dewereldmorgen.be ; metrotime ; lesechos ; vdab ; umio ; academicwork ; jobat ; pwc